Ik heb mijn EGO ontslagen

In dit blog schrijf ik over hoe het enneagram type 3 mijn hele leven heeft gefungeerd als navigator én waarom ik dit systeem heb omgeruild voor een authentiekere tomtom!

Terugblikken in de tijd
In mijn puberjare, de jaren dat je op eigen benen dient te gaan staan en dus zelf mag beginnen met dragende keuzes maken.. kwam ik altijd later dan ik verwacht was.

Dit draaide bij mij allemaal om efficiëntie; wat natuurlijk zo accuraat weergegeven staat in mijn enneatype beschrijving.

Want waarom zou ik bij een startmoment aanwezig zijn als dat enkel bestaat uit: de kamer stilkrijgen, over koetjes en kalfjes praten met uiteindelijk een heel klein beetje waarde. De info die ik geacht wordt te weten, ontvang ik liever tijdens binnenkomst. Hup, starten met die hap.. aldus de Amber van 16 jaar op de (enorm disciplinevrije) theaterschool.

In mijn puberjaren had ik het zwaar. Een periode waarin het ego vrij spel krijgt om zich te ontwikkelen. Ik droeg veel onzekerheid met me mee en eerlijk, ik had werkelijk geen idee wat ik ermee aan moest. Dus ik hield liever de controle en koos zelf voor de meest praktische route door de pubertijd heen. Kwetsbaar opstellen is immers ontzettend eng en 90 procent van de tijd betekend dat op je bek gaan. Conclusie: op slot ermee, zulke geheime onbegrijpelijke gevoelens openbaren, dat dient mij niet.

Samen met mijn ego heb ik veel meer maniertjes, gewoontjes en bepaald gedrag ontwikkeld om me zo fijntjes mogelijk in te dekken voor alles wat eng was en mis kon gaan.

De hulp van mijn ego kon ik immers goed gebruiken zo zonder bewustzijn van mijn eigen weg en persoonlijke kracht.

Tot ik me ontzettend sterk aangetrokken voelde tot de workshop Tri Enneagram, die Joanna toendertijd nog LIVE gaf in Hoogeveen. Een weekend lang heb ik me kwetsbaar opgesteld en de handvaten gekregen die ik nodig had om wél zelf krachtig te staan. Mijn ego was ontmaskert en ging uiteraard in de periode na de workshop sterk protesteren tegen de nieuwe strong authentic mind die ik had gekregen.

De brief aan mijn ego:
Lief Ego, bedankt voor je dienstbare jaren. Maar hier zullen onze wegen moeten scheiden. Ik ben namelijk niet meer bang voor de grote boze buitenwereld. Mede dankzij jou weet ik dat je me nooit echt geholpen hebt met de juiste intenties, enkel om me weg te houden van alles wat angstig was. Wat weer betekende dat ik me bezig hield met al die angsten en eventueel nare ervaringen buiten de deur te houden.

Het echte probleem en eigenlijk prachtige levensuitdaging werd overschaduwt door jouw aanwezigheid. Waardoor ik niet met mijn lessen aan de slag ging en verder weg kwam te staan van mijn authentieke ik. Toch vergeef ik het je.

Af en toe zal je vast nog een x checken hoe het met me gaat. Je bent immers jarenlang een trouwe metgezel geweest. Ik heb al veel maniertjes en gedrag weten te transformeren, misschien dat je me daar in de toekomst nog bij kan helpen. Zodat ik meer en meer bewust raak van wat een authentieke stem is en welke niet.

Ik ga nu verder op het pad van mijn ziel om mijn ware stem te (her)ontdekken. De stem waar ik vanaf nu blindelings naar mag luisteren. Die mij mijn authenticiteit laat voelen, maar ook mijn kracht door kwetsbaar te zijn. Zonder dat het eng is en al helemaal zonder dat ik dingen ontken en verstoppen moet.


Terug naar het heden:
Ik leef zonder besef van tijd. Aanwezig zijn dat is belangrijk. Behalve natuurlijk als je sterk aanvoelt dat je er niet hoort te zijn en dat het je niet dient op jouw pad.

Ik laat de energie voor zichzelf spreken. Mijn ego zegt nu nog wel eens: aaaah die afspraak zeg ik af, daar heb ik totaaaal geen zin in, dat word drama.

zodra ik deze stem afweeg aan mijn hartekoers; de meest authentieke navigatie die er is, dan voel ik meestal direct of ik aanwezig moet zijn of niet. Dan gaat mijn 'ik ga de ervaring aan' mindset aan en dan luister ik naar mijn ware stem.

Mijn gidsen verassen me dan vaak met een leuke of waardevolle uitkomst die ik nadien verwerken mag.

Volg jij je hart, dan word je geleid in precies de juiste banen en ook opgevangen als het (volgens je ego) 'misgaat'.

Een veelvoorkomende misconceptie is dat je als verlicht mens (iemand bezig met persoonlijke groei) niet meer op je bek gaat. Maar ook dit zal nog vaak genoeg gebeuren. Juist omdat je met je nieuwe (open) mindset van leergierigheid en groeiwensen ontvankelijk staat voor zoveel meer (diepere) levenslessen. Het vallen zal alleen heel anders voelen. Soms dankbaar zelfs, omdat je weer door mag groeien.

* Wil jij weten hoe jouw ego; jouw enneagram type, jouw koers altijd heeft bepaald?
* Hoe hij dacht dat ie je hielp, maar in werkelijkheid je ware navigatie heeft overschreeuwt?

In de tijd van ontwakende lichtwerkers is het helemaal niet meer nodig om een beschermingslaagje om jezelf heen te bouwen. Het is nu van belang dat je van binnenuit in contact komt met je Licht en dát gaat uitdragen. Dat gaat nog lastig als jij dat harde gemetselde muurtje nog hebt staan.

Leer te vertrouwen en te werken volgens je ware (reeds ingebouwde) navigatiesysteem: je hart; daar waar je verlangens en je passies huishouden.

* Meer weten over jouw enneagram type?
* Vooral ook te weten komen hoe jij je los kan weken uit de macht van je ego (lees: 3D)?

Dan is Spiegel van je Ziel de cursus voor jou op dit moment! Hij staat voor je klaar, een cursus die je in je eigen tijd kan doen, geheel online.

Ondersteund en begeleid door de prachtige energie van Joanna, met al haar ancient wisdom brengt zij je naar het punt waarop je zélf kan kiezen waarmee je verder gaat: het ego of de ziel? Die keuze kan alleen maar gemaakt worden vanuit breder bewustzijn.

Ik ben nog steeds dankbaar dat ik bijna 10 jaar terug deze cursus bij haar heb gevolgd. En ik ben meer dan trots dat ik mijn deel heb bijgedragen en mee mocht creëren aan de prachtige content van deze cursus.

Be your own boss and fire that employee that is NOT doing his job correctly!

Lees hier alles over Spiegel van je Ziel.

In licht en bewustzijn,

Amber